štvrtok 1. mája 2014

Kastrácia mačky od A po Z alebo Pouličná realita

Pôvodne mal byť tento článok o tom, ako prebieha kastrácia mačičky, lebo keď už som zdokumentovala kastráciu u psa, chcela som na porovanie priblížiť aj proces kastrácie mačky. Moju mačaciu hrdinku na operáciu aj doniesli, ale operácia mala úplne iný priebeh, ako som sa nazdávala.
Táto mačacia hrdinka je jedna z mačiek bez konkrétneho majiteľa, ktoré žijú na ulici a jej veľkým šťastím je, že má aspoň pani, ktorá ju nakŕmi vždy keď ju vidí a ktorá ju priniesla na kastráciu, aby sa tento rok už neopakovala smutná mačiatkovská história - mačiatka narodené na ulici, mačiatka nikoho, vystavené nie len vplyvom počasia, ale aj náladam ľudí, ktorí sa k živým tvorom mnohokrát nevedia správať.

Tu je priebeh kastrácie mačky od A po Z:

1) Prichystajú sa sterilné nástroje a vyholí sa bruško mačacej pacientky.


2) Rez vedie od pupku dole, reže sa najprv koža, potom podkožie a brušná stena.



3) Za normálnych okolností by nás čakala maternica vo svojej štandardnej veľkosti a tvare. Táto mačička je ale gravidná. Popravde, po tom čo som už za tie roky pri zvieratách videla a počula, by ma viac prekvapilo, keby mačka v tomto ročnom období nakrytá ešte nebola. Realita je taká, že máloktorá mačka a sučka, ktorá sa nájde na ulici alebo ktorá je privezená do útulku, nie je gravidná. Veľakrát sú to zvieracie hrdinky, ktoré samé ledva prežili a ktoré by vo svojom výživovom stave ani neporodili a neodkojili vlastnými silami.


4) Podviažu sa cievy, ktoré idú ku vaječníkom a do maternice.



5) Skontroluje sa krvácanie a rana sa zašije.




6) Po odstránení sterilnej rúšky sa rana zastrieka strieborným sprejom, ktorý drži 2-3 dni a zabraňuje zápalom. Mačička dostane antibiotika a liek od bolesti. Po kastrácii sa rýchlo preberie z narkózy a vráti sa na ulicu. Stehy sú vnútorné a netreba ich vyberať.


Útulky aj občianské združenia majú svoje kastračné programy. Ich cieľom je regulovať počet túlavých mačiek na ulici. Odporcovia kastrácii tvrdia, že ak sa mačka vykastruje, nebude už loviť hlodavce a nebude tak človeku nápomocná. Z vlastnej skúsenosti viem, že tieto tvrdenia sa nezakladajú na pravde. Mám doma okrem chovných mačiek aj kastrovaného kocúra a kastrovanú mačku. A to by ste mali vidieť, aké majú kastráti lovecké inštinkty, keď holub sadne na naše okno.... :-)

Ak kastrujete včas, pokastračná rana vášho mačacieho miláčika bude vyzerať veľmi maličká a nenápadná, rýchlo sa zahojí. Tu je obrázok ako dôkaz:


Možno aj vy máte pri dome mačičku, ktorá má neustále mačatá. Možno taká chodí ku vám na záhradu alebo prosí jedlo pod balkónom. Možno máte suseda, u ktorého sa toto deje. Povedzte mu o možnosti kastrácie. Je to jednoduchý zákrok, mačička je po ňom hneď fit, nijako sa nezmení, len sa zmení počet tých mačiat, ktoré by sa bez kastrácie nekontrolovane produkovali.
Objednať na kastráciu sa môžete na Veterinárnej klinike SLON (Kalinčiaková 8, Košice, tel.č. 0948975948), kde prebiehala aj mnou dokumentovaná kastrácia. Týmto chcem poďakovať p. MVDr. Gabike Kredatusovej, bez ktorej by tento článok nevznikol.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára