nedeľa 25. mája 2014

Skorá kastrácia mačky

O skorej kastrácii hovoríme keď sa kastruje mačka vo veku 8 - 16 týždňov. Zatiaľ čo u nás nie je takáto prax bežná (aspoň teda u nás na východe Slovenska), v západných krajinách sa mačky kastrujú týmto spôsobom vyše 25 rokov. Dnes existuje toľko štúdií, ktoré vyvracajú fámy o škodlivosti skorej kastrácie, že každý majiteľ si môže naštudovať matériu a urobiť vlastný názor. Isté je, že skoro vykastrovaná mačka určite nemá zamedzený ďalší vývoj, nie je jej súdená obezita, nebude mať kvôli tomu problém s močovými cestami ani s vlastným správaním. Posledné roky vidieť trend skorej kastrácie aj u nás a v Českej republike. Nie len v útulkoch, ale aj v chovateľských staniciach, v ktorých sa chovatelia snažia brániť proti množiteľom a proti nepovolenému kríženiu svojich odchovov. Mačatá sa kastrujú ešte pred odchodom do nového domova a tak noví majitelia majú o starosť menej so svojím novým členom rodiny.

Takto vyzerá skorá kastrácia a takto vlastne vyzerá každá bezproblémová kastrácia:


Cez rez nevyhnutnej veľkosti (cca 1 cm) sa odstránia vaječníky (poznámka: nie celá maternica, ako tomu bolo v článku "Kastrácia mačky od A po Z alebo pouličná realita", kde sa u mačičky zistila gravidita)

Na celú operáciu bola potrebná malá ranka veľkosti možno 1 cm
Táto kastrácia prebiehala u 4,5 mesačnej mainskej mývalej mačky, predtým ako si pre ňu prišli noví majitelia. Mačička naozaj pár hodín po kastrácii už jedla, pila a hrala sa. Mladé zviera má obdivuhodnú regeneračnú schopnosť, organizmus mačiatka sa rýchlo spamätá z operácie a ako vidieť na fotkách - ide o veľmi rýchly a pre mačičku nenáročný zákrok. Či už máte doma nové mačiatko ako domáceho miláčika alebo ste si mačiatko adoptovali alebo ho našli na ulici a prichýlili....opýtajte sa na skorú kastráciu špičkového veterinárneho lekára alebo v kvalitnej chovateľskej stanici. Určite získate praktické rady a odporúčania.

1 komentár: