pondelok 28. apríla 2014

Kastrácia psa od A po Z alebo Aby nechcené šteniatka nekončili na ulici

Prišla jar a vonku stretávame háravé sučky. Pes má diestrický cyklus, takže suky hárajú dvakrát ročne, spravidla začiatkom jari a koncom leta. Keď nemáte psa s PP určeného do chovu, je to taká stála dilema - kastrovať, či nekastrovať? Podľa toho, čo vidím okolo seba, mám pocit, že stále sa drvivá väčšina majiteľov prikloní k tomu nekastrovať. Ten pocit mám aj preto, lebo keď jar odíde, útulky sa naplnia nechcenými šteniatkami. A to je ten lepší prípad. Potom tu máme ešte aj svojpomocne "umiestnené" šteniatka do potoka, smetného koša, krabice, prehodené cez plot...  
Pre tých, ktorí majú stále dilemu, boja sa opýtať alebo nevedia, čo presne kastrácia obnáša, som pripravila tento článok. Pripravila som ho aj pre tých, ktorým je to jedno, aj keď by nemalo. Je pre tých, ktorých pes uteká vždy dvakrát do roka za sukami. Pre tých, ktorí majú dvakrát ročne šteňatá a nevedia čo s nimi, prípadne sa ich najrôznejšími spôsobmi zbavujú. Je aj pre tých, ktorí psa ešte nemajú, ale nad jeho zadovážením uvažujú. Každý by si totiž mal najprv všetko ohľadom psíka zistiť, premyslieť a zvážiť a až potom pozvať domov parťáka alebo parťáčku na život a na smrť.

Tu je bežný postup pri kastrácii psa od A po Z:

1) Psí pacient sa v narkóze pripravuje na operáciu - operačné pole sa čistí betadine mydlom a následne dezinfikuje alkoholom.



 
2) Operačné pole sa nastrieka adhezívnym sprejom a prilepí sa rúška, aby operácia prebehla sterilne. 




3) Reže sa koža a podkožie.



 
4) Cez rozrezané miesto sa vytlačí semenník.






5) Cievy podviažem so šicím materiálom alebo sa robí tzv. kastračný uzol (doslova uzlík ako vidno na fotke).



alebo




6) Keď sa vyberú oba semenníky, rana sa krásne zašije. V tomto prípade sa použil vnútorný steh a tak pacientik nebude musieť prísť na vybratie stehov.




7) Sterilná rúška sa odstráni a pod ňou je skoro čistý psí pacient.

 



8) Rana sa zastrieka strieborným sprejom, ktorý drží 2-3 dni a zabraňuje zápalom. Pichnú sa antibiotika a liek od bolesti.



9) Takto vyzerá pacientik po zákroku. Naozaj maličký neviditeľný rez, stehy pekne schované pod kožou.


PS: Ani jeden z mojich psov kvôli kastrácii nepribral, nezačal byť napádaný inými psami, nepotreboval znovu socializovať, nie je lenivý, nezmenil povahu, neostal navždy šteňaťom ani nič podobné ;-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára